Foster + Partners’ Apple Headquarters

Foster speaks out about Apple HQ job

Capture2
Norman Foster has spoken about working with Apple co-founder Steve Jobs on the new HQ for the technology giant

The head of London-based Foster + Partners said on a video shown to Cupertino City Council that his involvement in the mega project began four years ago.

He recalled being approached by Jobs, who died in 2011.

‘For me, the project started in the summer of 2009,’ said Foster. ‘Out of the blue, a telephone call: It’s Steve. “Hi Norman, I need some help.”

‘I was out there three weeks later. One of the most memorable things – and perhaps vital to the project – was Steve saying: don’t think of me as your client. Think of me as one of your team.’

Foster added: ‘The first point of reference, I think, for Steve, was the campus at Stanford, his home territory.

‘And also the landscape that he grew up with – he still remembered it as the fruit bowl of America.’

Apple vice-president of environmental initiatives Lisa Jackson revealed on the video that 80 per cent of the site would be green space.

Other sustainability measures will include using natural ventilation 75 per cent of the year, with no need for air conditioning or heating. Only renewable energy will be used, including solar power.

Foster + Partners architect Stefan Behling said: ‘This project is pushing the boundaries of technology in almost every aspect.

‘The façade will be new; the glazing is a completely new system; the concrete structure is unique – everything is hand crafted for this project.’

Cupertino City Council unanimously voted on 15 October to approve construction of the Apple Campus 2 research and development facility in California.

Documents submitted to the council by Apple last month said the firm behind the iPad and the iPhone proposed to create ‘an integrated, unified and secure 21st Century campus’.

Apple said the main building would hold 12,000 employees over four storeys. Other amenities on the campus will include a restaurant, a fitness centre and an auditorium.

Source: Architects Journal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s